„Támogassa
A lényeg

Pegasus: Az idén lehallgatták egy ellenzéki újság vezetőjét

8/09/2021 08:18

| Szerző: Klubrádió

Tovább folytatódik a lehallgatási botrány. A Direkt36 nevű oknyomozó csapat szerint 2021 tavaszán többször feltörték Páva Zoltán telefonját. Páva neve még az MSZP-ből lehet ismerős, azóta a pártot otthagyta, és elindította az ellenzéki Ezalenyeg.hu nevű hírportált.

Az újság 2019-ben indult, a Direkt36 szerint "fontos szerepet játszott az ellenzék sikereiben", és "komolyan készül a 2022-es parlamenti választási kampányra is, és ezúttal is az ellenzéki pártokat tervezi támogatni".

 
Tüntetés a lehallgatások miatt
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai kutató labor is megvizsgálta Páva telefonját, mivel Páva szerint furcsán viselkedett. Olykor kikapcsolt, beszélgetőpartnerei hangja lett öblös, ezért nyár elején elküldte nekik. A biztonsági szakértők megállapították, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasusszal törték fel.

„Ezekben az idősávokban a telefon fertőzött volt. Azt nagyon nehéz megmondani az ilyen esetekben, hogy milyen adatokat szedtek le a készülékről, de azt el tudjuk mondani, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Zoltánnak hozzáférése volt” – mondta a Direkt36-nak John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója.