„Támogassa
A lényeg

Novák Előd: Svédségét is vallja be a Momentum politikusa!

4/10/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

Novák Előd, a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa kifogásolta, hogy Bedő Dávid momentumos képviselő nem említette meg az önéletrajzában svéd származását, csak azt, hogy a "Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolába járt".

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője még augusztusban említette meg a kormányközeli Tranzit fesztiválon, hogy az apja Svédországban született, ő is így félig svéd. Erre először a megafonos Deák Dániel csapott le, amikor egy Facebook-videóhoz azt írta: "Félig svéd a momentumos Bedő Dávid. Így már érthető, miért aggódnak annyira a svéd NATO-csatlakozásért...".

Ennél tovább ment Novák Előd, a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselője, aki azt állítja, dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy Bedő Dávid svéd állampolgársággal is rendelkezik. Novák kifogásolta, hogy a momentumos ezt nem említette meg az önéletrajzában, csak azt, hogy a „Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolába járt, illetve alapfokú svéd nyelvismeretét említi”.

A Mi Hazánk követeli, hogy az országgyűlési képviselőknek és családtagjainak az esetleges egyéb állampolgárságáról nyilatkozniuk kelljen.

Ezzel a radikális párt elődje, a Jobbik nyomdokain halad, amelynek mostani elnöke, Gyöngyösi Márton még 2012-ben azt mondta: „pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Novák Előd a cikk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, kiegészítést kérve. Ebben egyebek mellett azt hangsúlyozta: „Bedő Dávid állításával szemben a Tranzit Fesztiválon sem beszélt az állampolgárságáról, csak svéd felmenőiről, Újbuda önkormányzatában pedig még a származásáról sem, hiába nyilatkozta a Magyar Hangnak, ezt két ellenzéki képviselőtől is megkérdeztem, ők is megerősítették, nem is hallottak még svéd kötődéséről, csak így utólag feltűnő, hogy annyiszor lobbizott Svédország NATO-csatlakoztatásáért.”

Kitért az általunk említett Jobbik-elnökre is, és Bedő Dávidra utalva úgy fogalmazott: „Szövetségesével, Gyöngyösi Mártonnal szemben én az izraeli joggyakorlatra mint jó példára hivatkoztam, ott ugyanis nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, hanem ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le.”