„Támogassa
A lényeg

Norvég Alap-ügy: a kormány diktátumról beszél és sorosozva reagált

4/08/2021 16:51

| Szerző: Klubrádió

Sajátosan reagált a Miniszterelnökség arra, hogy szerdán kiderült: a Norvég Alap összesen 77 milliárd forintos támogatása végérvényesen elveszett. Gulyás Gergely minisztériuma ugyanis diktátumról írt, és némi sorosozás mellett arról, hogy a kormány jogi lépéseket tesz. Szerintük ez a pénz jár, a norvégok tartoznak Magyarországnak.

A Népszava írta meg csütörtökön, hogy „Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai”, így a 77 milliárd forintos támogatás végérvényesen elveszett.

Erre reagált délután a Miniszterelnökség az alábbi közleménnyel:  „Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet. Hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt. Norvégia ezzel megsérti az EGT tagságból származó kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.”

A 444 ismerteti az előzményeket: 2020 decemberében született megállapodás arról, hogy a Norvég Alap pénzeit kormánytól független szervezetnek kell kiosztania Magyarországon és hét hónap van rá, hogy megtalálják, melyik legyen ez. Aztán elérkezett ez a határidő, mégsem született döntés. A norvég külügyminiszter akkor arról írt, hogy a donorországok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója a kormánytól és az államtól független legyen. Ezt az elvárást Magyarország elfogadta, mégsem fogadta el a legjobbnak ítélt pályázatot. Ezeket a pályamunkákat a brüsszeli iroda értékeli, és a többi ország mind el is fogadta ezt az értékelést, csak a magyar kormány nem.

A norvég kormány a múlt héten jelezte, keresik a megoldást arra, hogy valamilyen formában mégis támogassák a magyar civil szervezeteket, mert szerintük nagy szükségük van a magyaroknak erre a pénzre.

Karácsony Gergely pedig azt ígérte, főpolgármesterként mindent megtesz azért, hogy „az elveszett összeg legalább egy részét megmentsük Magyarország számára”. Azt szeretnék elérni, hogy a támogatást közvetlenül civil szervezetek és önkormányzatok kaphassák.

(Kiemelt kép: MTI)