„Támogassa
A lényeg

Népszava: Putyin ismét drágábban mérte Magyarországnak a gázt, már 315 milliárdnál tart a felár

2/08/2023 16:53

| Szerző: Klubrádió

A holland TTF tőzsde irányadó, két hónappal korábbi kurzusához képest májusban (forintban számolva) Oroszország 9 százalékkal drágábban mérte Magyarországnak a földgázt – ezt számította ki a KSH kedden frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava. Ez ugyan az áprilisi, 12 százalékos többlethez képest némi csökkenés, ám továbbra is felár – ennyivel drágább az orosz gáz az irányadó, tőzsdei árhoz képest.

A nyilvántartás szerint májusban 444,44 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból. Ez 15 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az év első öt havában több mint 2 milliárd köbméter gázt kaptunk az oroszoktól, ami az időarányos szintet 26 százalékkal meghaladja.

A májusi mennyiségért 77 milliárdot fizetett a kormány az oroszoknak. A Népszava számításai szerint ha ugyanazt az adagot nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén veszi az ország, májusban körülbelül 27 milliárd forintot takaríthatott volna meg. Ha 2021 őszén az Orbán-kormány nem az oroszokkal köt 15 éves hosszú távú gázvásárlási szerződést, hanem a szabad piaci beszerzés mellett dönt, úgy 2023. első öt havában összesen 315 milliárd forintot költhetett volna el a Kreml helyett a magyar parlament saját belátása szerint.

Érdemben nehezíti ugyanakkor a helyzetünket, hogy az orosz elnök az Orbán-kormány nyilvánvalóan Kreml-párti politikája miatt mára az összes uniós gázeladási szerződés közül kizárólag a magyart nem sértette meg, így viszont kilépni sem lehetne belőle könnyen – teszik hozzá a cikkben.