„Támogassa
A lényeg

Nem jöhetnek Magyarországra NATO-katonák

10/02/2022 07:30

| Szerző: Klubrádió

Míg több, Ukrajnával határos NATO-tagországba, így Lengyelországba, és Romániába is érkeznek amerikai katonák, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy véli, itthon nincs szükség további NATO-egységekre, hiszen a magyar hadsereg szerinte megfelelő állapotban van ahhoz, hogy garantálja a biztonságot.

Nem megy bele az Orbán-kormány abba, hogy Magyarországra is jöhessenek amerikai NATO-katonák válaszul az Ukrajnát érő orosz fenyegetésre – írta meg szerdán késő este a Népszava. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Euronewsnak adott interjúban arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg is állomásoznak NATO-egységek, egész pontosan a magyar hadsereg, akik megítélése szerint megfelelően felkészült és garantálni tudja a biztonságot.

A NATO és az Egyesült Államok elrettentő erőnek szánja azt a hozzávetőlegesen háromezer amerikai katonát, akinek a Lengyelországba, illetve Romániába vezényléséről a közelmúltban született döntés. Ezzel nyíltan negligálják azt az orosz követelést , amely szerint az ukrán-orosz konfliktus enyhítése érdekében az észak-atlanti szervezet vonja vissza az egységeit és minden katonai infrastruktúráját az 1997-es határai mögé.

A Népszava arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz-ukrán határ mellett hónapok óta tart az orosz haderő-összevonás. Kijevi védelmi és biztonsági források szerint már 127 ezer orosz katona állomásozik és gyakorlatozik nehézfegyverzet kíséretében a területen. Amerikai források szerint már épülnek a tábori konyhák és kórházak is, ami az offenzíva elindítása előtti egyik utolsó lépést jelenti.

Ehhez képest Szijjártó még mindig diplomáciai megoldásban reménykedik. Magyarország egyelőre gondolni sem akar az Oroszország elleni újabb szankciókra, bízik a diplomáciai megoldásban.