„Támogassa
A lényeg

Nem Budapesten lesz a 2032-es olimpia

21/07/2021 20:10

| Szerző: Klubrádió

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát – közölte az MTI. A döntés nem volt meglepetés: a NOB február végén bejelentette, hogy célzott párbeszédet folytat Brisbane-nel a rendezésről. Pedig Katar, Németország és Magyarország is tervezett pályázni.

Brisbane-nek ítélték a 2032-es olimpia rendezési jogát, így 76 évvel Melbourne, és 32 évvel Sydney után visszatérnek a játékok Ausztráliába. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 72-5 arányban támogatta a döntést, amit tűzijátékkal ünnepeltek Brisbane-ben, az ország harmadik legnagyobb városában.

Ahogy a 444 írja, a szavazás szinte csak formalitás volt, hiszen a NOB február végén bejelentette, hogy célzott párbeszédet folytat Brisbane-nel a rendezésről. Pedig Katar, Németország és Magyarország is tervezett pályázni, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége januárban létre is hozta a Budapest 2032 Bizottságot.

A NOB a kampányköltségek megspórolásával, a szavazási csalás elkerülésével és az erősebb nemzetközi kontrollal indokolta a kiválasztás módját.

2024-ben Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben rendezik az olimpiát.