„Támogassa
A lényeg

Nagyatádon bezárják télre a múzeumot, az edzőtermet és a galériát is

26/08/2022 08:01

| Szerző: Klubrádió

Az áram- és a gáz árának drasztikus emelkedése a hazai településekhez hasonlóan Nagyatádon is különleges intézkedésekre kényszeríti az önkormányzatot, megváltoztatva a település mindennapjait, intézménybezárásokkal és -összevonásokkal, egyes szolgáltatások leépülésével jár. Az energiaárak megsokszorozódása sok helyi céget, kisvállalkozást ellehetetlenít, sokan veszítik el állasukat – írja a Népszava. 

"Hosszú évek alatt kialakítottunk egy élhető, működő várost, rengeteg olyan szolgáltatással, melyek hasonló nagyságú településeken nem feltétlenül jellemzőek, s melyeket rendszeresen használnak a helyiek. Most adjuk fel? Zárjunk be mindent? Egyszerűen nem tehetjük meg. Inkább számolunk, racionalizálunk, a falig hátrálunk, s megpróbálunk túlélni" – mondja Ormai István, Nagyatád független polgármestere.

A helyi Park Hotel és Étterem tizenegy kollégájától kénytelen megvállni, október 31-től pedig bezárnak. "Tíz év munkáját tette semmivé a brutális rezsinövekedés. Már a Covid-járvány is komoly nehézséget okozott, de utána úgy tűnt, ha nehezen is, valahogy talpon tudunk maradni, ám az energiaárak ekkora növekedését képtelenség kigazdálkodni" – fogalmazott Maróti Andrea, a hotel vezetője. A hotel és étterem havi gázszámlája a fűtési szezonban eddig 5-600 ezer forint volt, most viszont 3,5-4 millióra emelkedne.

A Népszava úgy tudja, a négy helyi szállóból mindössze egy marad nyitva. A településen a fűtési szezonra bezárják még a múzeumot, a művészeti galériát, a klubházat, az edzőtermet és az ifjúsági klubot is, a könyvtár pedig csak heti egy nap lesz nyitva.