„Klubrádió
A lényeg

Megvan a Brexit-megállapodás

17/10/2019 11:51

| Szerzők: portfolioKubrádió

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy megegyeztek a Brexit feltételeiről, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megerősített.

A hírt  Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő jelentette be. A hírre szárnyakat kapott az angol font, azonban az északír unionista pártnak még gondjai vannak a tervezettel. Mindkét fél számára igazságos és kiegyensúlyozott megállapodás született - mondta Jean-Claude Juncker, vagyis a britek rendezett módon léphetnek ki az EU-ból. Juncker javaslatot tett a megállapodás jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón. "Ahol akarat van, ott megállapodás is van" - írta a brüsszeli testület vezetője.  A korábban kiszivárgott hírek szerint egyetlen vitás pont maradt a megállapodásban, ez pedig az áfa. A britek ugyanis azt kérték, hogy az északír térség ne tartozzon az uniós áfa-rendszer hatálya alá.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy végül lesz- e megállapodás a Brexitről - ezt Gálik Zoltán a Corvinus egyetem docense mondta a Klubrádiónak. Nem értek még célba a brit európai uniós tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről –  ezt már Angela Merkel német kancellár mondta a szövetségi parlamentben.