„Klubrádió
A lényeg

Még több önkormányzattól szedne be szolidaritási hozzájárulást a kormány

16/04/2024 10:30

| Szerző: Klubrádió

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester fordult közérdekű adatigényléssel a Pénzügyminisztériumhoz.

2023-ban összesen 724 települési önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie. Idén 848 önkormányzattól szednék be a hozzájárulást, amiből összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak – írja a Népszava a Pénzügyminisztérium válasza alapján. A minisztériumhoz Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester fordult közérdekű adatigényléssel.

A cikk szerint a tárca válaszából az is kiderült, hogy már nem is tagadják, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem egyszerűen beöntik a az állami költségvetésbe, igaz, annak legalább az önkormányzati bugyrába.

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint a  „szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”. Azt, hogy mely önkormányzat számít „kiemelkedően tehetősnek” a kormány dönti el, az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján határozzák meg, amit az éves központi költségvetésről szóló törvényben rögzítenek.

A Népszava cikke szerint az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor kerül idén mínuszba. A szektor hiánya 108 milliárd forintra rúg az Eurostatnak megküldött hiányjelentés (EDP) szerint.

Niedermüller szerint a szolidaritási adó semmi más, mint az állam zsebének kitömése.