„Támogassa
A lényeg

MÁV: Az osztrák vasút kérése aránytalanul hátrányosan érintette volna a belföldi közlekedést

29/09/2023 18:30

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák vasút, az ÖBB többszöri figyelmeztetés után egyoldalúan bejelentette, hogy hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról, és Bécsben kettévágja a Linz, Salzburg és München felé továbbhaladó budapesti railjet vonatokat – írta a Facebookon Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi államtitkár.

Az ÖBB azt írta, október 26.-ig az RJX Budapest–Bécs–München járatok a bécsi főpályaudvarig (Hbf) járnak. A Salzburgba vagy Münchenbe utazóknak Bécsben kell átszállniuk.

Mindezt pedig azért, mert a MÁV-nak a Győr-Budapest vonal felújítása miatt egyetlenként közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetnie a járatait.

A MÁV közleményében azt írta, hogy ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat „olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan”.

Tehát a 444 szerint ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a MÁV-nak garantálnia kellett volna, hogy a Budapestről induló railjetek ne késsenek 20- vagy akár 30 percnél többet, ezt azonban azért nem tudták megoldani mert akkor a belföldi járatok még a szokásosnál is többet késtek volna.

A MÁV szerint elsősorban az ÖBB döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező budapesti járatokat. Hozzátették, hogy az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos.

A Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjet vonatok csak Bécsig közlekednek, utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább München felé. A változás nem minden Railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat a teljes útvonalon közlekedik.

A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését. Magyarország felé valamennyi Railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni.

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)