„Támogassa
A lényeg

Macron Orbánról: Lojális partnerek vagyunk és Európa-pártiak

13/12/2021 15:20

| Szerző: Klubrádió

Magyarországra látogatott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel, de találkozik ellenzéki vezetőkkel is. 

Mivel január1-től fél éven át Franciaország tölti be az EU soros elnökségét, ezért Macron – ahogy minden uniós tagállamba is tervezi látogatást – Budapestre érkezett egyeztetni Orbán Viktorral. A kormányfővel való tárgyalása után este a visegrádi négyek vezetőivel találkozik.

"2007-ben járt utoljára francia elnök Magyarországon, mondhatnám, hogy épp ideje volt, hogy találkozhassunk. ... Politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek is vagyunk. ... Mind a ketten szeretjük a hazánkat, mindketten Európa megerősítéséért dolgozunk, és egyet fogunk érteni abban, hogy Európának stratégiai autonómiára van szüksége” – mondta Orbán Viktor a francia elnökkel folytatott közös sajtótájékoztatóján a Karmelitában. 

Macron is hasonlóan pozitív hangnemben nyilatkozott: "Lojális partnerek vagyunk és Európa-pártiak”, bár kritikaként megemlítette a médiaszabadság szükségességét. Elismerte, hogy vannak viták arról, hogy ki hogyan viszonyul az európai projektekhez – mondta.

Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
Budapest, 2021. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Az Orbánnal tartott találkozó előtt Áder János államfővel tárgyalt, és a Kozma utcai izraelita temetőben járt, ahol megemlékezett a két éve meghalt Heller Ágnes filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban – írja a Telex.

A visegrádi négyekkel való találkozás előtt azonban – protokolláris szempontból rendhagyó módon, ráadásul a francia nagykövetségen – találkozik Karácsony Gergellyel, ahol a közös megbeszélésen részt vesz Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az Európai Parlament alelnökeként Dobrev Klára valamint Donáth Anna, a Momentum új elnöke.