„Klubrádió
A lényeg

Lengyel miniszterelnök: Széteshet az EU

26/11/2020 17:15

| Szerző: Klubrádió

Politikai döntések által motivált és az Európai Unió szétesésével fenyegető mechanizmusnak nevezte az uniós támogatások kifizetését a jogállamisághoz kötő megállapodást Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozatban indokolták vétójukat. A magyar kormányfő közölte, nem zavarja feltétlenül, hogy ha nem fogadják el a mentőcsomagot, az ugyanis közös hitelfelvétel lenne.

Sajtótájékoztatót tartott és közös nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök – írja a hvg.hu.

Mivel a vitás kérdéseket nem tudták júniusban lezárni, ezért Orbán Viktor szerint adtak egy esélyt a német elnökségnek és maguknak arra, hogy összhangot teremtsenek a különböző tagállami felfogások között a válságkezelés terén. Ennek az összhangnak a megteremtése azonban nem sikerült, mert továbbra is napirenden van az a javaslat, ami „a válságkezelést a joguralomról szóló kérdéssel” összeköti – idézte Orbán Viktort a portál.

Orbán azt is elmondta a sajtótájékoztatón, őt nem zavarja feltétlenül, hogy ha nem fogadják el a mentőcsomagot, ez ugyanis közös hitelfelvétel lenne, amivel Magyarország szerinte nem járna jól, mert kevés pénz kerülne hozzánk, de vállalnunk kellene a felelősséget más tagországok pénzügyi helyzetéért is – teszi hozzá a 24.hu.

 
Mateusz Morawiecki
Fotó: Facebook
 

Morawiecki lengyel miniszterelnök  úgy fogalmazott: teljesen új kihívás és mechanizmus előtt állunk, amit politikai döntések motiváltak, és ez az Európai Unió szétesésével fenyeget. A lengyel kormányfő szerint valójában olyan rendeletről van szó, amely a költségvetésről rendelkezik, de egészen más dolgokat is érint. Megismételte, hogy ez veszélyes, rossz megoldás, ami az Unió széteséséhez vezethet a jövőben.

Szerinte ez a feltételrendszer megváltoztathatja az EU jövőjét, "bot" lehet egyes országok ellen, és állandó vitákhoz vezethet, ezért ezt a logikát el kell utasítani. "A vétó alkalmazása alapvető forgatókönyvként szolgálhat ahhoz, hogy megváltoztassuk az utóbbi idők rossz dinamikáját" – mondta az ultrakonzervatív lengyel Jog és Igazságosság politikusa.