„Támogassa
A lényeg

Lengyel EP-képviselő: Orbánnak nem azt tanították Soros pénzén Oxfordban, amit ma képvisel

13/06/2022 21:47

| Szerző: Klubrádió

Radoslaw Sikorski konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő egyszerűen rá se ismer Orbán Viktorra, akit fiatal demokrataként csodáltak. A volt külügyminiszter szerint ugyanis Nagy Imre, akinek újratemetésén a fiatal Orbán beszédet mondott, saját korának Volodimir Zelenszkije volt. A Népszavának adott interjújában hozzátette: az érdekelné, hogy kihez húz most Orbán Viktor, az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz. 

„Régi barátom, Orbán Viktor azzal kezdte politikai karrierjét, hogy szenvedélyes beszédet tartott a hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt. Nagy Imre is megpróbált együtt élni kora realitásával, a Szovjetunióval, de megkísérelte demokráciává tenni Magyarországot. Próbálkozását orosz invázió húzta keresztül és megölték, mint ahogyan Putyin elnök most Zelenszkijtől akar megszabadulni. Hol van most az a régi Orbán Viktor?” – tette fel a kérdést az interjúban a volt lengyel külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski, aki a Tusk-kormány tagja volt, azt is mondta: „tudjuk, hogy a Marine Le Pen elnökválasztási kampányára szánt pénz egy magyar bankon keresztül érkezett, az olasz szélsőjobb pedig egyenesen Moszkvából kapott pénzügyi segítséget. Salvini úr még büszkén hirdette is a Putyin iránti elragadtatását. Ez nem az, amit Orbán Viktornak és nekem tanítottak az oxfordi Pembroke College-ben, ahová ő egy Soros Györgytől kapott ösztöndíj révén jutott el. Egyszerűen nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk.”

A konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor „olyan képet alakított ki magáról, mint aki inkább szimpatizál az agresszor Oroszországgal, mint a védekező Ukrajnával. Például blokkolja az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat (az uniós döntést megszavazta, viszont az országhatáron át nem mehet át Ukrajnába fegyver - a szerk). Tudom, hogy Ukrajna nem Magyarország természetes szövetségese, de mégiscsak egy kiprovokálatlan agresszió áldozata. Szóval az érdekelne, hogy kihez húz Orbán Viktor. Az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz?” – tette fel kérdést a lengyel képviselő.

Sikorski a Népszavának beszélt arról is, hogy az EU „nem egy ellenséges, külső képződmény, hanem a népek olyan családja, amelyikhez mi önként csatlakoztunk”. 

Úgy véli, mindkét országban az ellenzék kárára lejt a pálya, és mindketten afelé haladnak – noha Magyarország előrébb jár ebben –, hogy a kormány ne is bukhasson meg. Márpedig demokrácia csak ott van, ahol megbukhat a kormány. „Nem tudok mást mondani: ez nem az a rendszer, amiért a lengyelek és a magyarok egymást követő nemzedékei harcoltak”- zárta az interjút Radoslaw Sikorski.

Azt is elmondta, nem lát olyan veszélyt, ami fenyegetné a lengyelek és a magyarok hagyományos barátságát. De a két ország kormányainak politikáját illetően már nem ilyen derűlátó.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Pawel Pieruszka)