„Támogassa
A lényeg

L. Simon: A Petőfi Irodalmi Múzeum több támogatást kap, mint 19 vidéki múzeum összesen

22/07/2023 11:01

| Szerző: Klubrádió

L. Simon László korábbi kulturális államtitkár, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója és Závogyán Magdolna kulturális államtitkár heti szinten beszélgetnek a kulturális intézményrendszer újrastrukturálásáról, ezt folytatták Tusványoson is, amiről a Telex tudósított.

L. Simon szerint, bár összességében sok pénzt fordít a kormány a kultúrára, ha nem számítjuk a nagyberuházásokat, már nem olyan rózsás a helyzet. „Nem biztos, hogy ezt a pénzt jól osztjuk el. Vannak olyan területek, ahova jóval kevesebb pénz is elég lenne, viszont vannak olyan területek, ahova meg kifejezetten forrást kéne alokálni” – idézte a lap. Példaként említette, hogy a muzeológusok átlagbére alacsonyabb, mint a tanítóké, illetve, hogy PIM annyi támogatást kap, mint 19 vidéki múzeum összesen.

Demeter Szilárd
 
Demeter Szilárd
 

Demeter strukturális válságról beszélt, amire a több pénz nem feltétlen megoldás. Závogyán szerint sem minden pénz kérdése. Az államtitkár szerint a kultúra természetéhez tartozik, hogy folyton változásban van, azt kell végiggondolni, hogy mi az állam szerepe a finanszírozásában, „mi az, ami szükséges, de elégséges az állam oldaláról”.

A PIM igazgatója felidézett egy korábbi századvéges kutatást, ami szerint a kultórafogyasztás már a járvány előtt az online térbe költözött. Demeter szerint ha a YouTube gazdasági szempontok miatt egyszercsak úgy döntene, hogy nem „a fehér európai nemzetek kulturális tartalmai” jelentik számára a bővülés lehetőségét, hanem a demográfiailag sikeresebb Afrika, és az algoritmusban letekerik a kisebb európai országok tartalmait, „akkor a kortárs magyar kultúra online hozzáférhető tartalmának 80 százaléka eltűnik” – idézte a Telex.

Címlapi kép: L. Simon László, Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd