„Támogassa
A lényeg

KSH: 8,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés

7/06/2023 08:31

| Szerző: Klubrádió

A járvány első hulláma óta nem mértek ilyen rossz értéket.

A nyers adat szerint 8,3 százalékot zuhant a magyar ipari termelés idén áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, és ha ebből levesszük a naptárhatást (vagyis azt, hogy idén eggyel kevesebb munkanap volt ebben a hónapban, mint tavaly), akkor is 5,8 százalékos a visszaesés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. De még az idei márciushoz képest is 2,5 százalékos volt az esés.

Ennél csúnyább visszaesést utoljára 2020 májusában mértek, amikor a járvány első hulláma alatt tömegesen állították le a gyárakban a munkát – értékeli a hvg.hu, hozzátéve, hogy az akkori 30 százalékos zuhanással össze sem lehet hasonlítani a mostanit, de az sokat elmond a helyzetről, hogy az azóta eltelt három évben egy ilyen rossz hónap sem volt, mint a mostani.

A teljesítmény annak ellenére lett ennyire rémes, hogy a két legfontosabb alág, a járműgyártás és a villamos berendezések gyártása (benne az akkumulátorokkal) még nőni is tudott. Szinte minden más ágazat viszont gyengébben teljesített, mint egy évvel ezelőtt – közölte a KSH. Vagyis úgy tűnik, hogy amit külföldre el lehet adni, azt még jó mennyiségben állítják elő Magyarországon, a belső fogyasztás gyengélkedése viszont komoly gondokat okoz.

Az év első négy hónapjában összesítve 4,3 százalékkal csökkent a termelés 2022 január-áprilisához képest.