„Támogassa
A lényeg

Kötelezettségszegési eljárás várható a melegellenes pedofiltörvény miatt

2/07/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szlovén soros elnökség nyitóeseményén jelentette be, hogy valószínűleg elindítják a kötelezettségszegési eljárást a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvény miatt.

Július 1-jétől Szlovénia veszi át az EU soros elnökségét Portugáliától. A nyitóünnepségen szóba került Orbán Viktor is. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy várhatóan kötelezettségszegési eljárást indítanak a melegellenes  homofóbtörvénnyel kapcsolatban – írja a hvg.hu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Janez Jansa szlovén miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján egy a magyar homofóbtörvényt érintő kérdésre Jansa azt válaszolta, hogy „Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek a melegek, leszbikusok”, de azt is hozzátette, hogy egy 27 tagú EU-ból nem mindenki gondolkodik egyformán.

Szlovén EU-elnökség
Brdo, 2021. július 1. Janez Jansa szlovén miniszterelnök (b) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a brdói kastélyban 2021. július 1-jén. Szlovénia ezen a napon veszi át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától. MTI/EPA/Tomi Lombar
 
 

Ursula von der Leyen kiemelte, hogy a szülők jogát a gyermekeik nevelésében egyáltalán senki sem vitatja. A vita arról szól, hogy a magyar jogszabály hátrányosan különböztet meg egy kisebbséget, ezt pedig tiltja az uniós alapszerződés.

Ursula von der Leyen bejelntette, hogy a kisebbségek védelmének sérelme miatt hivatalos felszólító levél elküldését tervezik Magyarországnak, ez pedig a kötelezettségszegési eljárás első állomása. Ehhez azonban az Európai Bizottság döntése szükséges, a testület legközelebb jövő héten ül össze – írja a hvg.hu.