„Klubrádió
A lényeg

Koronavírus Magyarországon – Családlátogatásuk után vették észre, hogy fertőzöttek

4/03/2020 20:44

| Szerző: Klubrádió/MTI

Nemrég rokonaiknál járt Iránban az a két Magyarországon tanuló diák, akik az első hazánkban azonosított koronavírussal fertőzött személyek – mondta Szlávik János, a a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

Mindkét Magyarországon tanuló, és itt diagnosztizált koronavírusos iráni diák a közelmúltban hazájában járt. A tavaszi félév kezdete előtti napokat a családjukkal töltötték Iránban, majd ezt követően, Magyarországra való visszatérésük után tesztelték őket. Egyikük maga jelentkezett szűrésre, miután visszatért Magyarországra, a másik diáknál az enyhe tünetek miatt döntöttek a koronavírusteszt elvégzéséről – mondta el Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerdán kora este rendkívüli sajtótájékoztatón.

Miután a laboratóriumi tesztjeik a megerősítő vizsgálatokkal együtt pozitívnak bizonyultak, a Szent László Kórházba szállították őket. Az infektológus hangsúlyozta, mindkét fertőzött fizikálisan teljesen jó állapotban van, enyhék a tüneteik, nem lázasak.

Koronavírus - Két koronavírusos beteg van Magyarországon
 
 Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Fotó: MTI/Kovács Attila
 
 


Annak a kivizsgálása, hogy miként kapták meg a betegséget, és hogy merre jártak Magyarországon. jelenleg is zajlik. Gyógyulásukig teljes izolációban a kórházban maradnak. Azt, hogy felépültek-e különböző orvosi kritériumok alapján állapítják meg majd, a következő napokban – tette hozzá Szlávik János.

A koronavírus magyarországi is megjelenését Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este jelentette be Facebook-oldalán. „Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán szerint miután megjelent a koronavírus-fertőzés az országban, a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót – tette hozzá.

Az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat – mondta a miniszterelnök.

A lényeg/Szlávik János sajtótájékoztatója
2020. március 04., szerda 19.30