„Támogassa
A lényeg

Kormány: A szankciók hosszabbítják meg a háborút

8/07/2022 19:19

| Szerző: Klubrádió

Miközben éppen pénteken derült ki, hogy az infláció júniusban ismét rekordot döntött, és 11,7 százalékos volt, illetve az élelmiszerek 22 százalékot drágultak tavalyhoz képest, a kormány kijött egy videóval, amelyben a "háborús inflációt" és a szankciókat okolja.

Bár az infláció már a háború kezdete előtt magas volt (2022 elején a 10 százalékot közelítette) és a forint is jobban gyengül a régiós valutáknál, a kormány szerint mindenről az úgynevezett háborús infláció tehet.

Videójukban azt láthatjuk-hallhatjuk: a béke a háborús infláció egyetlen ellenszere. Ezen a ponton egy orosz és egy ukrán zászló előtt valakik kezet fognak. Azt nem részletezi a kormány, hogy az ukránoknak kellene-e szerinte területeket feladniuk az invázió után.

Ugyanakkor hozzáteszik: a szankciók meghosszabbítják a háborút. Megint csak nem ismertetik, hogy milyen szankciókról van szó – bár korábban többször bírálták a "brüsszeli" szankciókat, például a pedagógusok bérének elmaradása miatt.

A drámai zenére, fekete-fehérben, háborús képekkel induló videó színesbe vált, amikor elhangzik: Magyarország „nem hagyja magát: árstoppal, rezsicsökkentéssel, benzinárstoppal védekezik”.

Közlik mindezt épp aznap, amikor kiderült, hogy az infláció júniusban ismét rekordot döntött, és 11,7 százalékos volt. Az élelmiszerek drágulása pedig ennek is éppen kétszerese, meghaladta a 22 százalékot. A forint árfolyama az elmúlt napokban rekordalacsonyra süllyedt, 416-ba is került már egy euró. (Péntek este a Magyar Nemzeti Bank honlapján 405,6 forint látható, mint hivatalos euróárfolyam.)

Íme a videó: