„Támogassa
A lényeg

Kiállt Ukrajna mellett és megoldást ígért a Gázai humanitárius válságra is az amerikai elnök

8/03/2024 12:45

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden kongresszusi évértékelőjében többször üzent régi-új ellenfelének is, bírálva elődje politikáját.

A humanitárius katasztrófa szélére sodródott Gáza segítésére ideiglenes kikötőt hoz létre a Földközi-tengeren az Egyesült Államok – jelentette be a Kongresszusban tartott évértékelőjében Joe Biden. Az amerikai elnök jelezte, hogy hathetes átmeneti tűzszünet elfogadásán dolgoznak  Izrael és a Hamász között. Kitért az Ukrajnában zajló háborúra is, emlékeztetve, hogy a Kongresszus akadályozza a további katonai támogatást.

Biden évértékelő beszéde
 
Biden évértékelő beszéde
 
Washington, 2024. március 8. Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédet tart az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. március 7-én. Mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Mike Johnson, a képviselőház republikánus párti elnöke.
Fotó: MTI/EPA pool/Shawn Thew
 

Az elnök a beszédben szólt arról is, hogy három év alatt 14 millió munkahelyet hozott létre, a munkanélküliség 50 éves mélyponton van, valamint 1000 milliárd dollárral csökkent az ország államháztartásának hiánya.

A Demokrata párti politikus a határválság kezeléséről szóló törvény elfogadására is kérte a Kongresszust. Elődjét azzal vádolta, hogy nyomást gyakorol a testület republikánus tagjaira, hogy akadályozzák a jogszabály elfogadását. Joe Biden beszédében számos alkalommal utalt Donald Trumpra, de nem mondta ki a nevét, csak mint elődjét említette.