„Támogassa
A lényeg

Két feltétellel maradhat jövőre a benzinárstop

28/11/2022 14:12

| Szerző: Klubrádió

Január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudják fenntartani a benzinárstopot – válaszolta a Miniszterelnökség az ATV híradójának. Vagyis csak akkor maradhat az üzemanyag-ársapka, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – írta a Miniszterelnökség a tévécsatorna kérdésére.

Közben egyre több kúton nincs benzin vagy gázolaj, Budapest is érintett. A Shell töltőállomásain korlátozást vezettek be, eszerint 95-ös benzinből egy alkalommal legfeljebb 20 ezer forintért vehetnek az autósok, a gázolaj esetében pedig 50 ezer forint ez a határ.

Magyar benzinkutasok Strasbourghoz fordultak az ársapka miatt: az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta annak a félszáz benzinkút-üzemeltetőnek a keresetét, akik a hatósági árak miatt tiltakoznak. Ugyanis a 480 forintban maximált literenkénti kiskereskedelmi árral az állam veszteséges működésre kényszerítette vállalkozásaikat.

A Telex hozzáteszi, hogy júniusban kisebb tűz volt a Mol százhalombattai finomítójában. A lángokat rövid idő alatt eloltották, de a kiesés átmenetileg visszavetette az olajtársaság kőolaj-feldolgozó képességét. A Dunai Finomítóban naponta 21 ezer tonna kőolajat dolgoznak fel.