„Támogassa
A lényeg

Karácsony a választási szabályok átírásáról: A Fidesz felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát

12/12/2023 20:31

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester szerint az új szabályokkal együtt is legyőzik a Fideszt Budapesten, mert "ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját".

Karácsony Gergely reagált arra, hogy a Fidesz kedd este megszavazta a szélsőjobboldali Mi Hazánk javaslatát a budapesti választási szabályok módosításáról.

A főpolgármester szerint az új szabályokkal együtt is legyőzik a Fideszt Budapesten, mert „ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját”.

„Jogállamban az ország szuverenitása, a nép szuverenitását jelenti, nem a kormányét. Jogállamban a törvény nem a hatalmat védi az emberektől, hanem az embereket a hatalomtól. Jogállamban a kormány jó kormányzással, az emberek bizalmát kiérdemelve akar hatalmon maradni, és nem azzal, hogy manipulálja a választási szabályokat, ellehetetleníti a kritikus hangokat és a politikai riválisait” – írta az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely szerint a Fidesz (a választási szabályok megváltoztatásával) felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát, mivel az új törvény értelmében „olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben”. Szerinte ez a kormány négy éve tartó Budapest-ellenes politikájának újabb fejezete.

A posztja végén Karácsony közölte: meghívja a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki pártok vezetőit, hogy zárják le az indulásról szóló tárgyalásokat a jövő nyári önkormányzati választásokon.

Mint megírtuk, a Fidesz fél évvel a választások előtt visszaállította a listás szavazást Budapesten. Az új szabályok kedvezőek lehetnek a kormányoldalnak, az ellenzéket viszont hátrányosan érinthetik. A kedd este elfogadott törvényről itt írtunk részletesen.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)