„Támogassa
A lényeg

Ismét több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet

7/11/2023 13:49

| Szerző: Klubrádió

A Gázai övezetből Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150 német útlevéllel rendelkező is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett listán. Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.

Harmadára csökkent a Gázába érkezett segély a háború kezdete óta. Átlagosan naponta 33 teherautónyi szállítmány jutott be az övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta – tudatta közleményében a palesztin vörösfélhold. Az ENSZ szerint napi 100 kamion segélyszállítmányra kellene ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának alapvető szükségleteit biztosítani lehessen.

Észak-Izraelben utakat zártak le a hatóságok és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt – jelentette a helyi média. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert  az ország északi határán korábban összecsapások voltak.