„Támogassa
A lényeg

Hivatalosan is Biden és Trump lesznek az elnökjelöltek

13/03/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden és Donald Trump is átlépte a delegátusi küszöböt, ők csaphatnak össze az amerikai elnökválasztáson.

Joe Biden és Donald Trump is megnyerte az előválasztásokat kedden Georgiában, Mississippiben és Washington államban, vagyis véglegessé vált, hogy 2020 után 2024-ben is ők ketten lesznek a demokraták és republikánusok elnökjelöltjei – írja a 444.

Bidennek eleve nem volt értelmezhető kihívója, Trump mellől pedig szép lassan kipotyogtak a mérsékeltebb hangok. Utolsó talpon maradt riválisa, Nikki Haley a szuperkedd után szállt ki a versenyből, ahol nem sok eredményt tudott felmutatni.

A demokraták és a republikánusok előválasztási szabályai némileg eltérnek, de a folyamat lényegében ugyanaz. A republikánus jelöltnek az előválasztási szezonban legalább 1215 küldöttet kell megszereznie pártja delegáltjai közül, hogy megnyerje az elnökjelöltséget, míg a demokratáknak 1968-at.

Bár még több államban nem tartották meg az előválasztásokat, mivel Trump és Biden is átlépte a küldöttküszöböt, most már biztos, hogy ők csaphatnak össze a november 5-i elnökválasztáson. Az indulásuk a nyári jelölőgyűléseken válhat hivatalossá.