„Támogassa
A lényeg

Hiába a propaganda, a magyarok többsége támogatja az EU szankcióit

22/06/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió

Bár az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók többségét támogatják Európában és Magyarországon is, noha utóbbiak úgy vélik, hatásuk ezt követően még súlyosabb lesz.

Minden eddiginél magasabb az Európai Unió támogatottsága, Oroszországot pedig sokkal kevesebben látják szimpatikusnak, mint három évvel ezelőtt – ez derül ki az Eurobarometer szerdán közzétett jelentéséből.

A 27 uniós tagországból közel 27 ezer megkérdezett bevonásával készítette el a felmérést az Európai Parlament megbízásából a Kantar intézet, a 15 év feletti lakosság körében – írja a Telex. A kutatás szerint szinte minden tagországban felerősödött a közös európai biztonság kérdése, és az unió polgárainak többsége úgy érzi, élete már nem marad ugyanolyan, mint volt az orosz–ukrán háború kitörése előtt.

Magyarországon a megkérdezettek szerint még csak most fogják megérezni igazán a mindennapi életükben a háború gazdasági következményeit. Azonban feltehetően a magyar kormány is jól érzett rá arra, hogy itthon a válaszadók kétharmada szerint fontosabbak a megélhetési kérdések, mint a közös európai értékek védelme. Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka támogatja az EU gazdasági szankcióit, és csak 22 százalék ellenzi.