„Klubrádió

Hatezer orvos nem írja alá az új egészségügyi szolgálatról szóló munkaszerződést

28/10/2020 11:43

| Szerző: Klubrádió

A törvényt elutasító orvosok nagyobb része magánpraxisba, harmaduk pedig az országot, adott esetben a pályát is elhagyná.

Nagyszabású felmérést készített tagsága körében a Magyar Orvosi Kamara az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, október 6-án elfogadott törvény megítélésével kapcsolatban – szúrta ki a 444.

A felmérésben részt vevő 8 ezer orvos közül csaknem 6 ezren nyilatkoztak úgy, nem értenek egyet azzal, hogy az orvosok béremelését többek között a másodállás-vállalás korlátozásához, és akár két éves kirendelhetőséghez köti.

Ennél is súlyosabb állítás is szerepel a felmérésben. A kamara honlapján közzétett elemzésből kiderül, hogy közellátásban dolgozó orvosok több mint kétharmada névvel vállalta azt, hogy az új jogviszonyt nem fogja aláírni.

„5110 közellátásban dolgozó kolléga névvel nyilatkozott, hogy ez év végével az új jogviszonyt nem fogja felvállalni.

Ez a nyilatkozat tükrözi, hogy a magyar orvostársadalom a valódi egyeztetések lefolytatását és tisztességes eljárást vár. A törvény beterjesztése, az azóta eltelt időszakban az egyeztetések hiánya ahhoz vezetett, hogy a járványhelyzet közepén az orvostársadalom jelentős része nem bízik a Kormányban és elhagyni készül a közegészségügyet” – olvasható az elemzésben.

Ez azt jelenti, hogy a válaszadók kétharmadának jogviszonya szűnhet meg az év végével.

A kialakult helyzetben, vagyis ha a törvényt nem módosítják, a megkérdezett orvosok 37 százaléka azt mondta, a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, több mint egyharmada viszont inkább az ország, vagy az ágazat elhagyását választaná.

Címlapfotó: Sven Kleinschmidt/Pixabay