„Támogassa
A lényeg

Gulyás: Az amerikai-magyar barátság útjában csak Pressman áll

17/04/2023 12:17

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetének kell eldöntenie, hogy a vitákat kívánja élesíteni és erősíteni, vagy pedig az együttműködést. Élesnek tűnik a váltás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer-show vendége volt.

A Telex összefoglalója szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a beszélt az Egyesült Államok budapesti nagykövetének széder esti vacsorájáról,a melynek vendége volt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

A témában Bayer a rá jellemző stílusban fogalmazott. Szerinte olyan volt a korábbi listázása miat sorozatosan bocsánatot kérő Gyöngyösi meghívása, mintha 1934-ben a berlini amerikai nagykövet meghívta volna széderezni a berlini zsidóság vezetőjét és Adolf Hitlert.

Gulyás mindössze hibaként értékelte a meghívást. De ismételte Orbán legutóbbi kijelentéseit, miszerint az Amerikai Egyesült Államok barát, fontos szövetséges, akivel Magyarország szeretne együttműködni:

„Amerika egy fontos szövetségesünk, ezért akit ide küldenek nagykövetnek, azzal próbálunk együttműködni.”

„Nem az a célunk, hogy rosszban legyünk egymással, a NATO-n belül hivatalosan is szövetségesek vagyunk, baráti országok vagyunk.”

„Természetesen a két ország kormánya között vannak vannak fontos ideológiai különbségek, és a két ország között vannak nagyságrendi különbségek. Mi ezekkel tisztában vagyunk, és ezeknek a realitásoknak megfelelően szeretnénk baráti kapcsolatokat. Azt viszont Horn Gyula óta nem szeretjük, amikor jószomszédságról, meg barátságról tartalom nélkül beszélünk.”

„Azokat a pontokat kell keresni, ahol az együttműködésnek tere és értelme van, nem pedig azokat, ahol csak éles viták lehetnének.”

„Nagykövet Úr maga tudja eldönteni, hogy a vitákat kívánja élesíteni és erősíteni, vagy pedig az együttműködést, mi ez utóbbinak örülnénk.”