„Klubrádió
A lényeg

Gond van a NASA Mars-missziójával

16/04/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió

A probléma a marsi minták Földre juttatásával adódott. Az űrügynökség arra kér be terveket, hogyan lehetne mégis költséghatékonyan elindítani a Mars Sample Return missziót.

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a NASA a Mars Sample Return misszió ügyében, az eseményen bejelentették, hogy az űrhivatal költségvetési válsága közepette újratervezik a küldetést – írja a Reuters. A program keretében a Perseverance marsjáró által begyűjtött, potenciálisan az egykori marsi élet nyomait őrző mintákat hoznák el a vörös bolygóról a Földre.

A NASA vezetői szerint kedden hivatalos ajánlattételi felhívást küldenek ki a NASA különböző központjainak és laboratóriumainak, valamint a bevont űripari vállalatoknak, amelyben azt kérdezik, hogyan lehetne megújítani a megfeneklett projektet. Az űrhivatal legkésőbb tél elejére várja az alternatív terveket – foglalta össze a 24.hu.

Nicky Fox, a NASA igazgatóhelyettese szerint a fejlesztési idő, a kockázatok és a költségek mérséklése érdekében az innovációra és a bevált technológiára kell összpontosítani, nem pedig a hatalmas, új fejlesztésekre.

Ez némiképp ellentmondásos, hiszen a Mars Sample Returnhöz hasonló missziót még soha nem hajtottak végre, a küldetésben elsőként kellene elindítani egy rakétát egy idegen bolygó felszínéről.