„Klubrádió
A lényeg

Timmermans Orbán beszéde után: A rasszizmus egy mérgező politikai találmány

27/07/2022 14:53

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság alelnökének posztját a Bizottság hivatalos Facebook-oldalán is megosztották, mindenféle kommentár nélkül.

"Mindannyian mások vagyunk, más a bőrünk, nyelvünk, kultúránk, meggyőződéseink. És mégis mindannyian ugyanannak a fajnak vagyunk a részei, az emberi fajnak. A rasszizmus egy mérgező politikai találmány. Ne legyen helye Európában, ahol az erőnk a sokszínűségből fakad" – posztolta ki a Twitterre Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Timmermans bejegyzése nyilvánvalóan Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére utalt, amelyben a magyar miniszterelnök azt mondta, "mi nem vagyunk kevert fajúak."

Ahogy korábban megírtuk, a beszéd hatására Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök tanácsadója benyújtotta felmondását. Orbán Viktornak írt levelében úgy értékelte a tusnádfürdői beszédet, hogy az "a legvérmesebb fajgyűlölőknek" is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

A miniszterelnök sajnálattal vette tudomásul a lemondást, és kijelentette: "Fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva."