„Támogassa
A lényeg

Folytatódik a Hamász Gáza alatti alagútjainak megsemmisítése a szárazföldi izraeli hadműveletben

9/11/2023 08:05

| Szerző: Klubrádió

A Hamász gázai alagútrendszerének százharminc ágát semmisítették meg eddig az izraeli műszaki alakulatok – közölte a hadsereg szóvivője. Mint hozzátette, nehezíti a dolgukat, hogy a terrorszervezet nagy víz-, élelem- és oxigénkészlet felhalmozásával hosszabb tartózkodásra is alkalmassá tette az alagútrendszert. Az izraeli csapatok az övezet északi részén elfoglaltak egy Hamász-kiképzőtábort, ott is találtak alagútlejáratokat, amelyeket megsemmisítettek.

 
 Az IDF ejtőernyős-dandárja a Gázai övezetben hajt végre akciót, hogy megtalálja és hatástalanítsa a Hamász hálózat alagútjait, és felszámolja az izraeli civilekre vonatkozó fenyegetést. 2014. július 20.
Wikimedia Commons
 

Katar 12 túsz szabadon engedése ügyében közvetít háromnapos fegyverszünetért cserébe Izrael és a Hamasz között. Az érintett fogvatartottak fele amerikai – számolt be egy palesztin tisztségviselő a Hamásztól származó információra hivatkozva. Dohában már korábban közölték: Katar a közvetítést az Egyesült Államokkal egyeztetve folytatja.

Azzal vádolta meg a Hamász az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetét , hogy "összejátszik" Izraellel a Gázai övezet északi részén lakók délre "kényszerítésében". Az ENSZ adatai szerint mintegy 1,5 millió ember távozott otthonából a Hamász uralta Gázai övezetben a háború kezdete óta.

A Hamász október 7-i támadása segített meghiúsítani Izrael közel-keleti kapcsolatainak normalizálását – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek a terrorszervezet egyik vezető tisztségviselője. A szervezet libanoni irodavezetője azt is hangoztatta , hogy "ellenállási mozgalomként" harcukat addig folytatják, "amíg az izraeli megszállás tart".