„Klubrádió

Felfüggesztették a fideszes Boldog István mentelmi jogát

6/04/2020 18:52

| Szerző: Index/Klubrádió

Az Országgyűlés megszavazta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a hétfői ülésén 186 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül. A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését április 2-án indítványozta a legfőbb ügyész, mert a fideszes politikus a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta európai uniós pályázatok elbírálásának eredményét – írja az Index.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el, a nyomozás során pedig Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült. 

Az eljárás adatai szerint az országgyűlési képviselő visszaélt hivatali helyzetével, befolyásával, jogellenesen befolyásolta pályázatok elbírálásának eredményét, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott. A bizonyítékok alapján Polt Péter indítványozta Boldog mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a büntetőeljárás csak így folytatható le vele szemben. 

A mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János (KDNP) a szavazás előtt elmondta, a tényállás az ügyészségi leiratokból megismerhető volt, azt lehallgatások és tanúvallomások alapozták meg. Boldog István ezek alapján TOP-os pályázatok elbírálását befolyásolta, és előnyt fogadott el, Hargitai egy település három pályázatáról beszélt. A bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy javasolja a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A fideszes Boldog István nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével a szavazás előtt.

Az Index azt írja: nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál, azon belül is a 300 milliós értékhatár alattiaknál – ahol meghívásos és nem nyílt a közbeszerzés – abban, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni anyagilag. Ügyészségi nyomozás indult, majd tavaly november végén egy ember nyomkövetőt kapott, négy embert pedig letartóztattak, köztük Boldog István mindenesét, F.Petrát.