„Támogassa
A lényeg

Diákok: Számoljon be az oktatás valódi állapotáról a közmédia!

18/11/2022 21:07

| Szerző: Klubrádió

Péntek délután több százan indultak el a Március 15. térről, hogy az Erzsébet hídon át a Clark Ádám térre vonuljanak, tüntetve a közoktatás állapotának javításáért.

A diákszervezetek által szervezett tüntetéssel azt akarják elérni, hogy élő adásban, főműsoridőben, legalább 5 percre megszólalhassanak az M1-en. Az Egységes Diákfront egyik szervezője azt mondta, fontosnak tartják, hogy azok is meghallják őket, akik nem követik a szabad sajtót. A színpadon egy perc néma csenddel mutatták meg a közmédiának azt, ahogy hallgatnak róluk.

A diákok november 9-én adtak ultimátumot az állami médiának, ami szerintük hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

A tüntetők a pesti oldalról fél útpályán vonultak a Clark Ádám térre, miközben azt skandálták: "Szabad ország, szabad oktatás!", illetve "Fizessétek meg a tanárainkat!".

A diákok nagy méretű, kockás molinót lógattak le később az alagút tetejéről. Az első felszólaló arra szólította fel a diákokat, hogy amikor hétfőn bemennek az iskolába, gyűjtsenek maguk köré pár embert, és hangosítsák fel a saját iskolájuk problémáit. Utána felolvasták az Egységes Diákfront követeléseit:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Használható tananyagot!
  • Vissza a sztrájkjogot!
  • Figyelmet az oktatásra!
  • Nem lehet szegregáció az oktatásban!

Végül meghirdették a következő demonstrációt is, amelynek időpontja december 9. lesz, a helyszíne pedig a közmédia Kunigunda utcai székháza.

(Forrás: 444)