„Támogassa
A lényeg

Demeter Szilárd szerint Gálvölgyiékre maga a pokol vár kormányváltás után

7/09/2021 15:40

| Szerző: Klubrádió

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos lesújtó véleményt fogalmazott meg az aHang előválasztásra mozgósító daláról. Szerinte a klipben szereplő Gálvölgyi János, Kulka János, Péterfy Bori, vagy éppen Pogány Judit „a kommunistákba oltott liberálisok utóvéd-csapata”, és egy esetleges kormányváltás esetén maga a pokol vár rájuk, mert „felfalják majd őket a kineveltjeik”. Azt nem fejtette ki, hogy ezt mire alapozza, viszont indirekt módon arra célzott, hogy az említettek azért nem kapnak díjakat, mert a Fidesz van hatalmon.

Ahogy mi is beszámoltunk róla hétfőn, szavazásra buzdító videó készült az ellenzéki előválasztáshoz kapcsolódóan. A klipben feltűnik mások mellett Cserhalmi György, Csákányi Eszter, Hegyi Barbara, Pogány Judit, Mérő László, Gyabronka József, Gálvölgyi János, Kulka János, Gerendás Péter, Hámori Ildikó, Péterfy Bori, Lakatos Márk és Szinetár Dóra is.

Erre reagált Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője a Mandineren; posztjáról a hvg.hu számolt be. Szerinte a videóban szereplők „adnának egymásnak ösztöndíjat, kitüntetést, állást, megbízást, de nem tehetik, mert a Fidesz van kormányon, és ez életük legnagyobb traumája”. Ahogy a hvg cikkében megjegyzi; ezzel a miniszeri biztos indirekten arra utalhat, hogy az említettek a Fidesz uralma miatt nem kapnak elismeréseket. 

Orbán Viktor kultúrharcosa kommunistákba oltott liberálisok utóvéd-csapatának nevezi a klipben feltűnő művészeket, azt állítva, hogy nem a jobboldaltól kell tartaniuk, hanem saját maguktól. A magát megveszekedett orbánistának nevező Demeter szerint ezekre az emberekre egy esetleges kormányváltást követően maga a pokol vár, mert „felfalják majd őket a kineveltjeik”. Mivel – vélekedett – egymásnak fogják adni az ösztöndíjakat és a „zsíros állásokat”, őket támadják majd az utódok.

Igazán nem indokolta meg, hogy mire alapozza ezt az állítását, csupán annyit írt: „mert a marxista baloldal mindig, minden időkben és mindenhol ezt csinálta”.

(Kiemelt kép: MTI: Illyés Tibor)