„Támogassa
A lényeg

Csökkentette a fizetését a képviselő-testület, bírósághoz fordul V. Naszályi Márta

13/12/2023 21:12

| Szerző: Klubrádió

Fegyelmi eljárásban marasztalta el az I. kerület polgármesterét a budavári önkormányzat képviselő-testülete, mert álláspontjuk szerint V. Naszályi Márta súlyosan megszegte a tisztségéből eredő kötelezettségeit – jelentette be Varga Dániel önkormányzati képviselő szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten az MTI tudósítása szerint. A polgármester fizetését a jövő júniusi választásig húsz százalékkal csökkentették.

Az I. kerületi önkormányzatban a legutóbbi választás után a V. Naszályi Márta vezette ellenzéki összefogás került többségbe. Később azonban két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett az ellenzéki koalícióból, és az elmúlt időszakban sok kérdésben a Fidesz képviselőivel szavaztak együtt. Miután a tavaly nyári időközi választáson a Fidesz elhódított egy ellenzéki választókerületet, lényegében többségbe került a kormánypárt a testületben – idézi fel a Telex.

A szavazáskor nyolcan szavaztak a polgármester elmarasztalása mellett, míg négyen a fegyelmi eljárás ellen – ismertette Varga Dániel. Az elfogadott határozat szerint „a polgármester minden eszközzel igyekszik megakadályozni a képviselők munkáját, miközben a szándékos és nyilvánvaló törvénysértésektől sem riad vissza”. A fegyelmi eljárást kezdeményező képviselők harminc kifogásolt esetre hivatkoztak.

V. Naszályi Márta a hvg.hu-nak reagált, azt mondta: „Nincsen semmi meglepetés a határozatban”. A kerület vezetője szerint már ott kiütközött az eljárás koncepciós jellege, hogy a képviselő-testületi ülés tárgyaként a meghívón már azt tüntették fel, hogy büntetés kiszabása és nem azt, hogy döntés a fegyelmi eljárás ügyében. Innentől kezdve pedig kétféle szankció közül választhatott a testület, részesítheti megrovásban a polgármestert, vagy csökkentheti az illetményét annak maximum 20 százalékáig. Közölte: nem hagyja annyiban a határozatot, meg fogja támadni a bíróságon, mivel az egész eljárást a fideszes választási kampány nyitójelenetének tartja.

Megkérdezték a politikust a Ruszwurm cukrászdát üzemeltető vállalkozás vezetőjének vádjairól is, miszerint V. Naszályi 20-30 millió forint kampánytámogatás befizetéséért vállalta volna, hogy elsimítja a vállalkozónak az önkormányzattal való jogvitáját. A politikus szerint ez hazugság és bár korábban Gulyás Gergely Kristóf fideszes önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a Pest vármegyei rendőrség nyomozást is indított az ügyben, erről V. Naszályinak nincs tudomása. Ellenben rágalmazásért feljelentette a vállalkozót és az a per viszont már folyamatban van.

A párbeszédes politikus Facebook-oldalán reagált arra, hogy Karácsony Gergellyel az élen kiálltak mellette ellenzéki polgármestertársai:

(Kiemelt kép: Facebook)