„Támogassa
A lényeg

Čaputová nem akarja kinevezni a klímatagadó politikust

22/10/2023 09:00

| Szerző: Klubrádió

A szlovákiai választások után, melyet Robert Fico pártja nyert meg, de koalícióra kényszerült a szélsőjobbal, még mindig nem alakult meg az új kormány, mert a köztársasági elnök, Zuzana Caputová bejelentette, hogy nem nevezi ki a Szlovák Nemzeti Párt által környezetvédelmi miniszternek delegált Rudolf Huliakot.

Az államfő azzal érvel, hogy nem képviselheti a környezetvédelem ügyét olyan politikus, aki tagadja a klímaválságot.

Rudolf Huliak a zólyomi járásban található Očová (Nagyócsa) község polgármestere, és a klerikális-fasisztának is nevezett Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltjeként lehet belőle kormánytag, miután pártja a SMER-SD-vel és a HLAS-SD-vel alkot koalíciót.

Sok környezet- és természetvédő nem fogadja el, hogy olyan ember kapja a pozíciót, aki régóta az éghajlatváltozás tagadója, és aki a közösségi médiában többször is gyújtó hangvételű üzeneteket osztott meg az klímaaktivistákról, valamint NGO-król és  LMBTQ+ közösségről is. Ez utóbbi miatt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség is kihallgatta őt hétfőn.

A nyári kánikula idején a Földközi-tengeren tomboló tüzekről például azt állította, hogy azokat az elitek rendezték meg, hogy a klímaváltozás mellett érvelhessenek. Aláírásgyűjtés is indult a kinevezése ellen, amit már 40.000-nél is többen szignóztak, és bár indult egy ellenpetíció is, azt csak 10.000 ember írta alá.

Huliák olyanokat mond, hogy ha ő lenne az ország vezetője,  első útja Putyinhoz vezetne, hogy bocsánatot kérjen tőle az Ukrajnának nyújtott szlovák támogatásért. De olyat is mondott korábban, hogy egyesek biológiai fegyverként használják a medvéket a vidék likvidálására, máskor környezetvédők felakasztásáról is merengett.

Nem Huliak az egyetlen meglepő név az új kormány lehetséges tagjai közt. Ott van az a Martina Šimkovičková is, aki a szélsőjobb kulturális miniszternek szán, aki egykori híradós műsorvezető, és akit a 2015-ban a legnagyobb szlovákiai kereskedelmi tévécsatornától, a TV Markízától rúgtak ki a menekülteket támadó rasszista kijelentései miatt. Jelenleg egy összeesküvés-elméleteket propagáló honlapnál dolgozik.

"Egy olyan jelölt, aki hosszú ideje nem ismeri el az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust, és aki szerint nem létezik valódi klímaválság, nem vezethet és nem képviselhet egy olyan tárcát, amelynek a törvény szerinti fő feladata a természet és a Föld éghajlati rendszerének védelme" - jelentette ki a környezetvédelmi aktivistából államfővé lett Čaputová, akinek döntése ellen Fico pártja tiltakozik. Nem változtatnak a jelölt személyén, és figyelmeztették az elnököt, hogy ne lépje túl a hatáskörét. Huliak belengette, hogy panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz.

Ficonak azért is lenne fontos a mielőbbi kormányalakítás, mert a jövő héten ő szeretné Szlovákiát képviselni a brüsszeli EU-s csúcstalálkozón.