„Klubrádió

Budapesten találkozik csütörtökön Orbán az olasz és a lengyel jobboldal vezetőivel

30/03/2021 16:26

| Szerző: Klubrádió

Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy csütörtökön Budapestre látogat Matteo Salvini, a Liga nevű olasz párt elnöke, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa, hogy Orbán Viktorral (Fidesz) találkozzanak.

Orbán Viktor Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel való találkozásának témája a három párt európai együttműködése lesz - derül ki Kovács posztjából.

Orbán Viktor Milánóban
 
Matteo Salvini és Orbán Viktor Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A Fidesz márciusban kilépett az Európai Néppártból, és azóta a képviselői egyetlen EP-s frakcióhoz sem tartoznak. Az olasz Ligával és a lengyel PiS-sel is jó kapcsolatokat ápol Orbán, ám ők eddig nem igazán jöttek ki egymással. 2018 nyarán a Fidesz már megpróbálta őket összehozni, hogy egy erős EU-kritikus EP-frakciót hozhassanak létre, ám az akkori megbeszélések zátonyra futottak, mert a lengyel kormánypárt ízléséhez túlságosan oroszbarát volt a Liga.

A 2019-es EP-választás után két EU-kritikus frakció alakult, a PiS által dominált ECR (Konzervatívok és Reformerek); és a Liga, illetve a francia Nemzeti Tömörülés által meghatározott ID (Identitás és Demokrácia). 

A Fidesz, és így Orbán ajánlata az összefogás lehet. Az ECR-nek jelenleg 61, az ID-nek 76 tagja van, a Fidesznek pedig most 12 képviselője maradt párt nélkül, együtt már  149-en lennének, és ezzel hirtelen a második legnagyobb frakciót adnák a néppárt után az EP-ben, megelőzve a liberális RE-t és a szocialistákat is. 

Az erőviszonyok annyiban nem változnának, hogy a centrista frakciók (néppártiak, szocialisták, liberálisok) együtt továbbra is bármit meg tudnak szavazni, viszont a parlamenti pozíciókat újra kellene osztani, és az új jobboldali tömbnek az eddiginél sokkal több szerep juthatna.

A frakciók újraszabása persze nemcsak ezen a három párton múlik, hiszen az ECR és az ID többi tagpártjainak is el kell dönteniük, hogy akarják-e a jobbos egységfrontot, vannak köztük olyanok például, akik belföldön komoly riválisai egymásnak, ugyanakkor e három pártnak együtt már elég sok képviselői vannak ahhoz, hogy összefogásuk vonzó legyen a kisebb delegációk számára - adta hírül a 444.hu.