„Klubrádió

Börtönben marad Navalnij

28/01/2021 15:04

| Szerző: Reuters / Szabad Európa / Klubrádió

A Reuters információi szerint az orosz bíróság helybenhagyta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatását, aki hiába fellebbezett a 30 napos elzárás miatt, így továbbra is börtönben kell maradnia.

Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy Oroszországba történő érkezésekor a hatóságok még a repülőtéren őrizetbe vették Alekszej Navalnijt, mivel nem jelent meg korábban az előírtak szerint a hatósgoknál, ezzel pedig megszegte az ideiglenes szabadlábra bocsátás szabályait. 

Az ismert ellenzéki politikus a bírósági meghallgatáson – amit egy rendőrörsön tartottak – hiába érvelt azzal, hogy Berlinben gyógyult az orosz titkosszolgálatok által elkövetett novicsok idegmérgezés okozta panaszaiból, 30 napos elzárásra ítélték.

A Putyin palotáját, múltját és korrupciós ügyeit bemutató, már majdnem százmilliós nézettséggel bíró Navalnij-videó megjelenése után Oroszországban számos helyen voltak tüntetések, több ezres letartóztatásokat maguk után vonva. Navalnij aktivistái körében iroda- és házkutatásokat tart az orosz rendőrség, hogy bizonyítsák a tüntetésekre való felbujtást, és ezzel jogi alapot adjanak a letartóztatásokra a járvány alatti korlátozások megszegése miatt. Anasztaszija Vasziljeva – a Doktorok Szövetsége szakszervezet vezetője – lakásánál is megjelent a hatóság, ő pedig így fogadta a hozzá betörő rendőröket. 

Az Európai Unió egységesen akart diplomáciai nyilatkozatot kiadni az orosz tüntetések elleni erőszakosos fellépések ellen, ám ez nem sikerült, ugyanis csak 26 ország írta alá azt – Magyarország nem. Emiatt az EU sem veheti napirendre a kérdést az EBESZ állandó tanácsának mai ülésén - írja a Szabad Európa