„Támogassa
A lényeg

Biden rakétákat és rengeteg pénzt ígért Zelenszkijnek Washingtonban

22/12/2022 09:24

| Szerzők: klubrádióVolodimir ZelenszkijJoe BidentalálozóWashington

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán este megérkezett Washingtonba. Ez az első külföldi útja azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Joe Biden amerikai elnök a Volodmir Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnának. A Patriot rendszer az egyik legszélesebb körben használt légvédelmi rendszer, és segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által szállított ballisztikus rakétákkal szemben.

Az ukrán elnök az Egyesült Államokban
 
Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart. Fotó:  MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 
 

Biden ezenkívül bejelentett egy több mint 2 milliárd dolláros új segélycsomagot, és további 45 milliárd dollárt ígért. Az Egyesült Államok 374 milliós (141 milliárd forintos) humanitárius gyorssegélyt küld , hogy enyhíteni lehessen az energiaellátásban okozott károk hatásait. „Sosem maradnak egyedül” - biztosította Zelenszkijt a támogatásról.

Zelenszkij - aki az amerikai légierő repülőgépén utazott a lengyelországi Rzeszow városából - azt mondta, hogy „a kongresszusban bekövetkező változásoktól függetlenül” úgy véli, országa kétpárti támogatást kap.

Az ukrán elnök az Egyesült Államokban
 
Biden és Zelenszkij a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában. Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
 
 

A 44 éves ukrán elnök a Fehér Házban tartott megbeszélés után beszédet mondott a Kongresszus ülésén, ahol álló ovációval fogadták.

Azt mondta, hogy országa minden jóslat ellenére még mindig talpon van, és jövőre fordulópontot jósolt a konfliktusban. Miközben megesküdött, hogy Ukrajna soem adja meg magát, azt mondta, több fegyverre van szüksége.„Van tüzérségünk, igen, köszönjük” - mondta. „Elég ez? Őszintén szólva, nem igazán. Ahhoz, hogy az orosz hadsereg teljesen kivonuljon, több ágyúra és lövedékre van szükségünk.”Beszéde zárásaként Zelenszkij átadta a kongresszusnak a kelet-ukrajnai frontváros, Bahmut védelmezői által aláírt harci zászlót – foglalta össze a történteket a BBC nyomán a 444.