„Támogassa
A lényeg

Bemutatta az izraeli miniszterelnök a háború utáni gázai rendezés alapszabályait

23/02/2024 14:35

| Szerző: Klubrádió

Bemutatta a háború utáni gázai rendezés alapszabályait az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu elképzelései szerint "a polgári közigazgatás és a közrendért viselt felelősség közigazgatási tapasztalattal rendelkező helyiekre fog épülni".    

Középtávon Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az övezet fölött, a biztonsági igények szerint ütközőzónát hozna létre a határ mentén, Egyiptommal együttműködésben "déli zárlatot" teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja. A gázai vallási, oktatási és szociális intézményeket deradikalizálnák – megszüntetnék az ottani szélsőséges nézeteket –, lehetőség szerint más arab országok segítségével. Továbbá bezárnák, és más segélyszervezetekkel pótolnák az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetét.

Az izraeli miniszterelnök terve valós problémákra igyekszik megoldásokat keresni, a stratégia lehetséges végrehajtása azonban kétséges, mivel várható, hogy azt például az Egyesült Államok sem fogadja majd el – így értékelte a helyzetet Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa a Klubrádiónak.

2024. február 23. A lényeg (2024.02.23.) Székely Róbert a háború utáni gázai rendezés tervéről
01:13
00:00

A terv lényegi új elemeket nem tartalmaz, végrehajthatósága azonban erősen kétséges – így véli a Klubrádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő. Csicsmann László, a Corvinus egyetem tanára szerint kétséges, hogy az arab országok részt vennének-e egy ilyen folyamatban.

2024. február 23. A lényeg (2024.02.23.) Csicsmann László a háború utáni gázai rendezés tervéről
01:09
00:00

Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be a pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke. Tegnap három palesztin fegyveres tüzet nyitott egy ellenőrzőpont közelében azon az úton, amely Jeruzsálemet összeköti a Holt-tengerrel, és az út mentén fekvő telepes-várossal. A merényletben egy izraelit megöltek és 11-et megsebesítettek.