„Támogassa
A lényeg

Beiktatták Sulyok Tamást

10/03/2024 17:20

| Szerző: Klubrádió

Március 10-én vasárnap délután beiktatták Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. Az ünnepségre elődje, Novák Katalin nem ment el.

A Szent György téren a Sándor-palota előtt ünnepélyes keretek közt volt az államfői ceremónia, mely a Novák Katalinéhoz képest jóval szerényebb körülmények közt zajlott. Az eseményről a közmédia tudósított.

A díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály katonai tiszteletadását követően Kubik Anna szavalta el Gyurkovics Tibor Nemzet című költeményét, Kacsó Hanga népdalénekes, és a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa működött még közre az ünnepségen.

A történelmi egyházak vezetői – Mohos Gábor Esztergom-Budapesti római katolikus segédpüspök; Pásztor Dániel, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija – imádkoztak az ország rendszerváltást követő hetedik köztársasági elnökéért.

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én.
 
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A ceremónia végén Sulyok beszédet mondott, és a megjelent vendégek közül köszöntötte elődeit is, Schmitt Pált és Áder Jánost, Novák Katalin nevét nem említette meg. Utóbbi nem is jelent meg a beiktatási ceremónián, csak a Karmelitában rendezett vacsorával egybekötött fogadáson volt jelen pár napja.

"A kommunista diktatúrát lebontó köztársaság hetedik elnökeként állok itt" – nyitotta beszédét Sulyok Tamás, aki állítása szerint nem készült a feladatra, de a véletlen történetek sorsformáló erejét megtanulta becsülni, amikor pedig a "sors váratlan helyzetek elé állít és szolgálatra hív, az elől nem szabad kitérni". Államfőként legfontosabb feladatának a magyar emberek méltóságát tartja és hangsúlyozta, hogy megmarad jogász és a közjogra fog támaszkodni hivatali ideje alatt is. Kiemelte, hogy a jogállam kifejezést ő az eredeti, nem pedig a politikai értelmében hajlandó használni, mely szerint az állam működésének egésze a jog alá van vetve, és minden hatalmat csak a jog keretei között lehet értelmezni.

Felelősnek tekinti magát azokért a magyarokért is, akik az országunk határain túl élnek, és aggódva figyeli a kárpátaljai magyarság sorsát a háborús időkben. Beszélt azokról az értékekről, melyek számára a legfontosabbak, ezek a személyes méltóság, a család és a gyermek. Ha már szóba került a család, az utóbbi hét, a személyét és apjának múltját érintő botrányaira ugyan nem tért ki, de beszélt gyökereiről.

Az új államfő elmondta, hogy mindig azok mellett fog kiállni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – és feleségére –, és elmondta azt is, hogy "Hazánk egyértelműen a Nyugat része, szerinte a magyar nem csak földrajzi, hanem szellemi értelemben is európai, de a magyar nem olvad bele, hanem összeforr vele".

„Arra fogok törekedni, hogy a kölcsönös érdeklődést, megértést erősítsem a gyanakvás helyett, a tisztelet biztosítsam a gyalázkodás helyett. Köztársasági elnökként minden cselekedetemmel azért fogok dolgozni, hogy mi magyarok büszkék lehessünk majd a történelmünk még előttünk álló 21. századi fejezetei előtt is” – zárta beszédét Sulyok Tamás.