„Támogassa
A lényeg

Barabás Richárd kerül Jávor Benedek helyére a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listán

12/04/2024 16:02

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek egy zöld lista vezetését vállalta, és ez nem ilyen lesz.

Pár napja derült ki, hogy Jávor Benedek korábbi európai parlamenti képviselő nem lesz rajta a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek közös EP-listáján. Jávor akkor azt mondta: saját kérésére nem szerepel a közös listán, mert „amikor a Párbeszéd felkért, egy zöld lista vezetését vállaltam. Ez a felállás azonban nyilvánvalóan nem ilyen lesz, akkor sem, ha ennek az együttműködésnek lehet a politikai racionalitása. Jobb, ha nem én képviselem ezen a listán a pártot, hanem valaki más”.

A Párbeszéd – Zöldek pénteken jelentette be, hogy tőlük az első helyen – a DK-val és az MSZP-vel közös listán hetedikként – Barabás Richárd társelnök képviseli a pártot a június 9-i választáson.

A Párbeszéd friss közleményében azt írja, Jávor Benedek a továbbiakban kívülről segíti az EP-csapat munkáját.

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik megint a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. Ez a mintázat folytatódik aztán a lista egészén.

Mellár Tamás, a Párbeszéd frakcióját erősítő közgazdász-politikus csütörtökön az ATV-ben kritizálta a három párt együttműködést, és azt mondta, helyes döntés volt Jávor részéről, hogy nem vállalta, hogy a közös lista hetedik, valószínűleg nem befutó helyén „bohóckodja végig ezt az egész történetet”.

(via telex.hu)