„Támogassa

Az orvosi kamara orvosokkal mérné fel a valós kórházi helyzetet

5/11/2020 10:18

| Szerző: Klubrádió

Közvetlenül az orvosoktól vár beszámolókat az orvosi kamara arról, hogyan alakul a helyzet az ellátóhelyeken a koronavírus-járvány mostani második hulláma idején. MOK titkára szerint a kezdeményezés nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé, de megvan az esélye annak is, hogy ezek a kamara által leellenőrzött beszámolók élesen ellentmondanak majd a vírus elleni védekezés sikeréről szóló kormányzati retorikának.

A Magyar Orvosi Kamara hamarosan új felületet hoz létre a honlapján: orvosok beszámolóit tervezik megjelentetni arról, hogy a járvány milyen problémákat okoz a kórházakban, ahol dolgoznak – hivatkozik értesüléseire a 444.

A portál információit Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára erősítette meg. Elmondása szerint szakmai szemmel kívánják bemutatni, mi a valós helyzet a kórházakban, mert a kamara úgy véli, hogy a közvéleménynek és az illetékeseknek is tisztában kell lenniük a problémákkal.

„Egy jól működő rendszerben igyekeznek a hibákat kijavítani, hogy azok ne forduljanak elő többet. Ehhez azonban visszajelzések kellenek, ebben akarunk közreműködni, mert csak akkor várható javulás és változás, ha a döntési szinteken értesülnek a problémákról” – mondta.

 
Forrás: Flicker.com
 

Azt is hozzátette, hogy hiányolja az egészségügyi vezetés partnerségét. Állítását arra alapozta, hogy míg ideális helyzetben „alulról jelentik, hogy problémát észlelnek”, fentről előbb visszaigazolják, hogy tudomást vettek a problémáról, majd újabb visszajelzésben a probléma elhárítására tett lépéseket ismertetik. Ehelyett a folyamatot nagyon sok esetben egyirányúnak bizonyul.

„A kamara például jelzéseket, javaslatokat készít és küld, akár a járványügyi védekezés, akár az új egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvény kapcsán, de sokszor arról sem érkezik visszajelzés, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő célszemélyt, aki intézkedni tudna.”

Az új rendszerben akár anonim módon is tehetnek közzé beszámolókat az orvosok. Épp ezért a MOK – mielőtt közzétenne egy-egy beszámolót – informális csatornáin keresztül ellenőrzi azok hitelességét.

Svéd arra is kitért, hogy a megbízható információáramlást azért is akadályozhatják bizonyos egészségügyi intézmények, hogy ne tűnjenek fel rossz színben. Ezzel azonban a meglévő problémákat nem oldják meg, amik súlyosbodhatnak, és akár új problémák is felléphetnek.

Ha a kamara kezdeményezése sikeres lesz, az mindenképp segítheti a járvány elleni küzdelmet. Azonban ha kirívóan ellentmond a hivatalos sikerpropagandának, az kellemetlen helyzet elé állíthatja az érdemi információkat szűken mérő, közben a járvány sikeres kezelését hangoztató kormányzatot. Sőt, magát Orbán Viktort is, aki szeptemberben "szinte korlátlan kórházi kapacitásokról" beszélt, és azt ígérte, hogy senki nem marad ellátatlanul – írja a 444.