„Támogassa
A lényeg

Az oroszok simán behajtják a magyarokon a piaci gázárat, sőt

4/05/2022 07:04

Nem hogy kevesebbet, februárban egyazon időszak piaci szintjénél még 30 százalékkal többért adta Oroszország a gázt Magyarországnak - számolta ki a Népszava a KSH friss kimutatásából. Az MVM ezer köbméterenként 1179 eurót fizethetett februárban az orosz gázért, ehhez képest tavaly decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára köbméterenként 1175 dollár volt.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Putyin
 
Moszkva, 2022. február 1. A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml
Fotó: Kreml
 

 

A lap szerint így februárban a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekordszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért, hovatovább a magyarok lakosságra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal meghaladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát. Az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat - állapította meg a lap.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai "békemissziója" alkalmával lódított, írja a Népszava, ugyanis az orosz elnök azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Orbán pedig azzal hencegett, hogy az új szerződés a rezsicsökkentés alapja. A Népszava számításai szerint ugyanakkor az MVM köbméterenként 393 forintot fizethetett az orosz gázért, ami a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázár rezsicsökkentett gázmolekulaár nyolcszorosa. Vagyis az állami cég az orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthet köbméterenként. Az állam nem árulja el a pontos adatokat, hanem titkolózik.