„Támogassa

Az ígért oltások felét sem tudja szállítani az AstraZeneca az EU-nak

24/02/2021 08:05

| Szerző: Klubrádió

Az ígért 180 millió adag helyett kevesebb mint 90 millió dózist tud szállítani az Európai Uniónak az AstraZeneca. A gyógyszergyár folyamatosan módosítja a várható szállítási időt arra hivatkozva, hogy az alapanyaghiány és a gyártókapacitások bővítésének problémái lassítják a termelést.

A kialkudottnál jóval kevesebb, az ígért 180 millió adag helyett kevesebb mint 90 millió adag vakcinát szállít csak a második negyedévben az Európai Uniónak a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár – szúrta ki a Reuters a 444. A brit portál uniós forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szállítmány kiesése kétségessé teszi az EU tervének megvalósulását arról, hogy nyár elejére már az európai népesség 70 százalékát beoltsák.

vakcina
 
Forrás: Pixabay
 

A Reutersnek egy neve elhallgatását kérő, de a gyógyszergyárral folytatott tárgyalásokban közvetlenül érintett uniós tisztviselő beszélt. Pesszimista álláspontja szerint az is kétséges, hogy a gártó legújabb ígéretét teljesíteni tudná, mely szerint a harmadik negyedévben már behozzák az első és második negyedéves lemaradását. Mint mondta, a gyógyszergyár folyamatosan módosítja a várható szállítási időt.

Az AstraZeneca mindezt a gyártási nehézségekkel indokolja. Ez részben indokolt, az összes vakcinagyártó küzd a gyártókapacitások bővítésével és az alapanyaghiánnyal.