„Klubrádió
A lényeg

Az Európai Bizottság felszólította az Orbán-kormányt, hogy ne hallgattassa el a Klubrádiót

13/02/2021 19:28

| Szerző: Telex/Klubrádió

Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót - ez szerepel abban a levélben, amelyet az uniós testület illetékes főigazgatója, Roberto Viola írt Magyarország uniós nagykövetének – írta meg a telex.

A Bizottság részletesen ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását – közölte Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő. Úgy fogalmazott a hírportálnak, hogy aggodalmukat fejezték ki azért, mert a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.

Az Európai Bizottság – a Telex értesülései szerint – kemény szavakkal figyelmeztette a magyar kormányt arra, hogy az unió irányelveivel ellentétes az, ha egy tagállam kisebb súlyú szabálytalanságok jogi álcája mögött aláássa a média pluralizmusát.

A Bizottság hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a frekvencia használatának jelenlegi joga most vasárnap lejár, és nem vitatja, hogy a frekvenciahasználat jogi eljárásokhoz kötött, de a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek érdemi válaszokat eddig nem voltak képesek adni. Roberto Viola ezért felkéri a magyar hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket és az uniós jog vonatkozó passzusait maradéktalanul tartsák be.