„Támogassa
A lényeg

Az állam megsértette a gondozottak méltóságát

13/04/2022 14:38

Jogerős döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla az otthongondozó anyák perében, és kimondta, hogy a Magyar Állam megsértette a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat.

Lakóotthonokat adtak át fogyatékossággal élőknek Segesden
 
 Illusztráció
 
Segesd, 2021. augusztus 18. Lakók és dolgozók műsora a fogyatékossággal élőknek kialakított lakóotthonok avatásán a Somogy megyei Segesden 2021. augusztus 18-án. MTI/Varga György
Fotó: Varga György
 

 

A perben a Társaság a Szabadságjogokért képviselte az anyákat és gondozottakat. 2017 decemberében hat édesanya és gyermekeik képviseletében indult a per az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől. A Fővárosi Törvényszék 2021 decemberében megállapította, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékossággal élő emberek családjait azzal, hogy vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményekben helyezik el szerettüket, vagy életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát.

Kimondta azt is, hogy a fogyatékossággal élő embereknek joga van a törvényekben garantált, az emberi méltóságot tiszteletben tartó lakhatási szolgáltatásokhoz, ilyen támogatott lakhatást viszont a magyar állam nem tart fent sem a fővárosban, sem annak környékén. A bíróság szerint az állam ezzel megsérti az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, hiszen sem a szülők, sem gyermeik nem tudnak más emberekhez hasonló méltó életet élni.

Április 12-én a Fővárosi Ítélőtábla mindenben megerősítette a Törvényszék döntését, és kimondta, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint is megilleti őket.

„Ezzel az ítélettel remélhetőleg precedenst is teremtettünk több tízezer hasonló helyzetben lévő ember számára, hiszen a konkrét ügyben hozott döntés minden fogyatékossággal élő ember lakhatási jogát elismeri” – mondta Pető Márk ügyvéd, aki az édesanyákat és gyermekeiket képviselte az ügyben, írja a Telex.