„Támogassa
A lényeg

Átveszik mandátumukat az ellenzéki képviselők

7/04/2022 16:21

| Szerző: Klubrádió

Jakab Péter nem hajlandó lemondani a parlamenti megszólalási lehetőségekről, Tordai Bence szerint semmilyen erőforrást nem dobhat ki az ellenzék, a DK nem akarja cserben hagyni a szavazóit. A Telex megkérdezte a pártokat, hogy képviselőik felveszik-e a mandátumot a vereség után, és részt vesznek-e a parlamenti munkában a következő négy évben.

A Zuglóban, egyéniben győztes Hadházy Ákos (aki a Momentum frakciójába ül) a választás éjszakáján azt írta, az Országgyűlés alakuló ülésén csak akkor szabad részt venniük az ellenzéki képviselőknek, ha garanciákat kapnak arra, hogy visszakapják ellenőrző szerepüket. Így például konszenzusosan nevezhetik ki a közmédia vezetőjét, és ellenzéki javaslatra is kötelezően fel kelljen állniuk a parlamenti vizsgálóbizottságoknak a következő parlamenti ciklusban.

A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat” – írta hétfő reggel, miután már egyértelművé vált az ellenzék kétharmados veresége. Hadházy szerint „a mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna”.

Később a 24.hu-nak megerősítette, hogy fel kell venniük az ellenzéki képviselőknek a mandátumot, de szerinte nem szabad például bizottsági helyeket vállalni és nincs értelme bejárni. „Aki azzal érvel, hogy bent kell maradni, abból leginkább az egyéni érdekek beszélnek, mert mondjuk azt gondolja, hogy jó szónok, és egy-egy beszólással kéthetente címlapra kerülhet, mondjuk, a 24.hu-n. Ezzel nem vagyunk előbbre, sőt inkább az történik, hogy legitimáljuk a rendszert” – tette hozzá.

A Momentum elnöksége egyetért azzal, hogy újra kell gondolni az ellenzéki politizálást, azonban még nem döntöttek arról, hogy a parlamenti mandátumot szerző képviselőik hogyan folytassák a munkát. „Az biztos, hogy teljesen új alapokra kell helyezni mind a párt, mind az ellenzék stratégiáját. Bármi is lesz a döntés, azt együtt fogjuk megtenni, a listás és az egyéni képviselők is követni fogják” – válaszolták a párttól a Telex megkeresésére.

Szabó Szabolcs, aki harmadszor győzött egyéniben Németh Szilárd fideszes államtitkár ellen, a 444-nek úgy fogalmazott, nem jó irány egy ilyen szituációban azt mondani, hogy nem veszik fel a mandátumot, mert a választók azzal bízták meg őket, hogy üljenek be. „De azt továbbra is fenntartom, annak, hogy papucs orrán pamutbojtként, biodíszletnek szerepeljünk, nem sok értelme van. Jól mutatta az elmúlt négy év is, hogyan lehet hangosan, asztalt csapkodva marha jó beszédeket tartani, és nagyon beolvasni valakinek egy felszólalásban, de hatása a nap végén nincs.”

Tordai Bence (Párbeszéd) a Telexnek úgy reagált: fontos lenne, hogy egységes választ adjon az ellenzéki pártszövetség, és mindenki azt kövesse. „Megértem ezeket az első csalódásból, elkeseredettségből táplálkozó felvetéseket – mondta arra a kérdésre, hogy az ellenzéki képviselőknek érdemes-e felvenniük a mandátumot. „De amíg nem látszik jobb alternatíva, addig ezt nem támogatom.”

„Érdekes egynapos hír, hogy az ellenzék nem ül be a parlamentbe, de utána csak annyit eredményez, hogy még kevésbé tudunk megjelenni a nyilvánosságban, és még kevesebb erőforrással tudunk küzdeni a Fidesz ellen” – fogalmazott. Tordai szerint semmilyen erőforrást nem dobhat el magától az ellenzék, mert nem kivéreztetniük kell magukat, hanem megerősíteni.

Mellár Tamás szerint a mandátumhoz jutott ellenzéki képviselők egészen egyszerűen nem tehetik meg, hogy nem veszik fel az elnyert mandátumokat. „Az én esetemben 21 ezer ember szavazott nekem bizalmat. Van feléjük elszámolásom, felelősségem. Még akkor is, ha sok esetben szélmalomharc várna rám, és ilyen Fidesz-többséggel szemben nyilvánvalóan nem lesz beleszólási lehetőség a törvényhozásba” – fogalmazott a Párbeszéd képviselője, aki Baranya megye 1. választókerületében nyert.

„Ne legyenek illúziói senkinek: ha az ellenzéki képviselők nem veszik fel a mandátumaikat, akkor gyakorlatilag egypártrendszer alakul ki” – jelentette ki a Magyar Hangnak.

„A legnagyobb szívességet tennénk meg a Fidesznek, ha kivonulnánk a parlamentből, ugyanis onnantól kezdve pár perces üléseken, nagy egyetértésben letárgyalnának mindent” – válaszolták az MSZP sajtóosztályától a Telexnek. Az ellenzéki pártok feladata szerintük az, hogy alternatívát mutassanak fel, és „rámutassanak a Fidesz korrupt, embertelen és gyűlöletkeltő rendszerére”. Ennek csak egy eszköze a parlamenti munka.

A Jobbiknál úgy vélik, parlamenti munka és jelenlét nélkül minimális esély sem lenne arra, hogy az ellenzék betölthesse mindenkori ellenőrző szerepét, és „esély sem lenne arra, hogy a kormány bizonyos helyzetekben meghátrálásra kényszerüljön vagy egyáltalán számonkérhető legyen”. „Ha a parlamenti ellenzék távol maradna a parlamenti munkától, éppen azzal asszisztálna Orbán túlhatalmához” – vélekedtek.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke azzal is érvelt, hogy amikor ő felszólalt a parlamentben az elmúlt négy évben, nagyon sok beszéde akár egymillió emberhez is eljutott. „Nem vagyok hajlandó lemondani arról az eszközről, hogy akár a parlamenti színtéren, de kommunikáljunk azokkal a választókkal, akiket lehet, hogy más úton nem tudunk elérni” – közölte.

„A Demokratikus Koalíció győztes képviselői fel fogják venni a mandátumukat, hiszen 1,8 millió ember arra adott felhatalmazást, hogy képviseljük őket a parlamentben – válaszolták a Demokratikus Koalíciótól. – Mi eddig sem hagytuk cserben a szavazóinkat, és ezután sem fogjuk.” Azt is írták, az emberek arculcsapása lenne, ha megtagadnák a parlamenti képviseletüket.

Egy ilyen vereség után nincs olyan kérdés, amit nem kell kinyitni, így fontos felvetésnek tartják az LMP-ben is, hogy milyen módon vesz majd részt az ellenzék a következő Országgyűlésben. „De a vasárnapi eredmények ismeretében a legnagyobb hibának azt tartanánk, ha folytatódna az a köldöknéző politika, melyben a saját valóságunkat akarjuk ráerőltetni a választókra, és azt gondoljuk, hogy bizottsági helyek elosztása határozza meg az emberek politikai álláspontját” – írták a párt sajtóosztályától.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)