„Támogassa
A lényeg

A Spar Brüsszelben panaszkodik az Orbán-kormány árstopjára és a különadóira

11/03/2024 16:50

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák áruházlánc, azzal vádolja Magyarországot, hogy megsértette az uniós jogszabályokat, amikor beavatkozott a piacba az élelmiszerárak emelkedésének megakadályozása érdekében.

Az uniós jogszabályok megsértése miatt tett panaszt az Európai Unió felé a Spar. Az áruházlánc szerint az Orbán-kormány amikor beavatkozott a piacba az élelmiszerárak emelkedésének megakadályozása érdekében, felborította a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és az élelmiszerpiacon, és diszkriminatív módon lehetővé teszik a kisebb, független kereskedőknek, hogy a veszteségek elkerülése érdekében nagyobb kereskedőktől akciós áron vásároljanak. Egyúttal felszólította Brüsszelt, hogy tegyen intézkedéseket a működést érintő pusztító hatások enyhítése érdekében – írja a Financial Times.

A Spar azt állítja, hogy az Orbán-kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, több uniós jogszabályt is sért, köztük az áruk szabad mozgásának elvét is.

A különadó mellett a Spar az árstop intézményét is sérelmezi – írja a Financial Times. Az áruházlánc panasza szerint a kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a Spar költségeit, ennek következtében 2023-ban csaknem 50 millió eurós veszteséggel zártak.