„Támogassa
A lényeg

A Fidesz megszavazta a Mi Hazánk javaslatát a választási törvény módosításáról

12/12/2023 18:20

| Szerző: Klubrádió

Fél évvel az önkormányzati választás előtt átírták a szabályokat. Nem sokkal korábban a Fidesz még úgy reagált: "a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés".

Visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten, a jövő júniusi önkormányzati választáson már pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban. Az Országgyűlés fideszes többsége megszavazta a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom törvénymódosító javaslatát, amellyel fél évvel az önkormányzati választás előtt átírják a szabályokat. A javaslatot 135 képviselő támogatta, 40-en nemmel szavaztak, a Mi Hazánk 6 képviselője végül tartózkodott.

A Mi Hazánknak volt még egy határozati javaslata is az országgyűlési választás szabályainak módosításáról, azt azonban nem szavazta meg (156 nem) a Fidesz. Az Országgyűlés határozatban kérte volna fel a kormányt, hogy a Fidesz számára kedvezőtlen módon módosítsák a parlamenti választás szabályait.

A Telex cikkében megjegyzi: Novák Előd és Toroczkai László, a Mi Hazánk képviselői korábban azt ígérték, visszavonják az önkormányzati választásról szóló javaslatot, ha a Fidesz csak azt támogatja, és az országgyűlési választásokról szóló indítványt nem. Később már úgy fogalmaztak, félsikernek tekintik, ha legalább az egyiket megszavazza az Országgyűlés.

A listás választás visszaállítását először a közmédia állandó vendégeként szereplő volt fideszes és SZDSZ-s Fodor Gábor dobta be a nyilvánosságba. A kormánymédia látványosan felkapta a témát, a Mi Hazánk Mozgalom pedig november közepén törvényjavaslat formájában benyújtotta az Országgyűlésnek. Az ellenzéki pártok már akkor a Fidesz szándékát sejtették a háttérben, Karácsony Gergely például úgy fogalmazott: a magát nindzsaként beállító kormány annyira gyáva, hogy nem meri saját maga benyújtani a javaslatát, hanem rábízták ezt „félfasiszta testvérpártjukra”.

A Fidesz sokáig nem nyilvánított véleményt a törvényről, ám a kormánypártok aktív közbenjárására volt szükség, hogy még karácsony előtt elfogadja az Országgyűlés a javaslatot – olvasható a cikkben. Fodor Gábor ötletére a Fidesz a Szabad Európának úgy reagált: „a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”.

Ugyanis pár nappal a javaslat benyújtása után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője rendkívüli ülést hívott össze november 30-ra. Hivatalosan azzal indokolta, hogy az Országgyűlésnek sürgősen meg kell hallgatnia az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022-es beszámolóját. Ez valójában egyáltalán nem volt sürgős, semmi nem indokolta a rendkívüli ülésnapot. Másnap derült ki, hogy mi a valódi célja a rendkívüli ülés kezdeményezésének: a fideszes képviselők aláírásával megtámogatva Kövér László napirendre tűzte a Mi Hazánk két javaslatát.

Két nappal később az igazságügyi bizottságban csont nélkül megszavazta a Fidesz a két javaslat tárgysorozatba vételét, a kormánypárti képviselők azonban nem szólaltak meg a vitában. Nem sokkal később, az Országgyűlés plenáris ülésén a kormánypárti képviselők közül egyedül a KDNP-s Nacsa Lőrinc szólalt fel. Röviden annyit mondott, hogy az önkormányzati választás módosítását akár készek is támogatni, majd meg sem várva a válaszokat, ő is kivonult a teremből.

Múlt héten a törvényalkotási bizottság ülése előtt a fideszes képviselők néhány apróbb jogtechnikai, nyelvhelyességi pontosítással segítették ki a Mi Hazánk javaslatát. Az egyetlen nagyobb módosításuk az volt, hogy a többpárti közös listáknak is 5 százalék legyen a bejutási küszöb. Az eredeti javaslatban az szerepelt, hogy két párt közös indulásánál 10, kettőnél több pártnál pedig 15 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy bejussanak a Fővárosi Közgyűlésbe. Novák Előd rögtön „Fidesz-baloldal paktumot” látott a módosítás hátterében.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Bruzák Noémi)