„Klubrádió
A lényeg

A cseh külügyminiszter beszólt Orbánnak

17/05/2022 16:22

A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos hozzáállása miatt kritizálta Orbán Viktort abból az alkalomból, hogy hétfőn hivatalosan is miniszterelnöknek választották a parlamentben.

Szerinte az, hogy Magyarország nem támogatja az orosz energiaexportra vonatkozó szankciókat, elfogadhatatlan. Hozzátette, hogy Európának most sokkal nagyobb összefogásra van szüksége mint valaha.

V4+Törökország külügyminiszteri találkozó Budapesten
 
V4+Törökország külügyminiszteri találkozó Budapesten
 
Budapest, 2021. december 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja a V4+Törökország külügyminiszteri találkozóra érkező Jan Lipavský cseh külügyminisztert és Ingrid Brocková szlovák külügyi államtitkárt (j-b) a Puskás Arénában 2021. december 21-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Szijjártó Péter vasárnap arról beszélt a Vasárnapi újságnak, hogy amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága. Hétfőn arról beszélt, hogy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet vár az Európai Bizottságtól a szankció támogatásáért cserébe, ha pedig ilyet nem tud felkínálni a Bizottság, "ami valószínű", akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól.