„Támogassa

Schwarzenberger Magdolna, a Szigetszentmiklósi Batthyányi Kázmér Gimnáziumban biológia és kémia tanára, az öko-munkacsoport vezetője volt a vendégünk, aki azt mesélte el, hogyan vettek részt diákjaival a Ráckevei-Duna szigetszentmiklósi szakaszán 2020 decemberében katasztrofális olajszennyezés helyreállításában. 

Ahogy elmondta, az iskolában már a kezdetektől hangsúlyos volt a fenntarthatóságra való nevelés és az ökológiai szemlélet kialakítása. Ebben a tanévben az Örökös Ökoiskolai cím elnyeréséért is pályáznak. Az Ökoiskolai tevékenységük szerves része, hogy rendszeresen szerveznek a Szigetszentmiklósi tanösvényre vízminőség vizsgálatokat és fajismereti gyakorlatokat. Amikor bekövetkezett az olajszennyezés, Magdolna első gondolata az volt, hogy ha ezt majd helyre akarják állítani, mindenképpen szeretne az iskola diákjaival részt venni benne. A kárelhárítást persze azonnal megkezdték a szakemberek, viszont az úszólápos, Natura 2000-es védettségű rész a szakemberek szerint nem volt menthető.

Közben jött a járvány időszak. Ennek egyik következménye volt, hogy a Batthyányi Kázmér Gimnáziumban az 5-es tavaszi és a 9-es őszi erdei iskolánkat csak nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudták megszervezni ottalvós hegyvidéki helyszíneken. Így végül helyben szervezték meg napközis táborként. A táborok központi témájává pedig az úszólápot és az olajszennyezést tették. 2021. június első hetében volt az első ilyen jellegű erdei iskola, innen pedig odáig jutottak, hogy 2022. szeptember 15-én, múlt csütörtökön az iskola diákjai 6 db mesterségesen létrehozott úszólápot helyeztek ki. Mindezt saját erőből, az érintett szakemberek bevonásával, szaktudásával és segítségével.

Schwarzenberger Magdolnával beszélgettünk a mögöttük álló munkáról, amit Sete Krisztina kollégájával, a REAL 2 munkaközösség vezetőjével és Czita Zoltánnal, a gimnázium informatika-földrajz- és történelem tanárával hoztak létre. 

2022. szeptember 22. Zöldklub (2022. szeptember 22., csütörtök 14:00)
51:45
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória